Dbając o zdrowie oraz środowisko, wiele osób rezygnuje z przygotowywania potraw smażonych czy pieczonych. Decydują się zazwyczaj na gotowanie na parze lub patelni grillowej, bez tłuszczu. Tak przygotowane potrawy są zdrowsze, ale zazwyczaj tracą odpowiedni smak i aromat. Rozwiązaniem na ten problem staje się metoda gotowania próżniowego sous vide.
Czym jest sous vide?
Odkryta w latach siedemdziesiątych metoda gotowania próżniowego sous vide, stała się początkowo bardzo popularna w dużych, renomowanych restauracjach. Teraz coraz śmielej wkracza do kuchni zwyczajnych osób, zdobywając rzeszę fanów również wśród amatorów gotowania.
Nazwa sous vide pochodzi z języka francuskiego i oznacza ,,w próżni,,. Zapakowane próżniowo mięso, gotuje się w odpowiednio dobranej temperaturze przez kilka godzin, zachowując cały aromat, smak i delikatność danego mięsa czy ryby. Dodatkowo metoda ta jest banalnie prosta, więc każdy nawet najmniej doświadczony kucharz, poradzi sobie świetnie podczas gotowania i przygotowywania potraw.
Jak sprzęt jest niezbędny do gotowania próżniowego?
Wbrew pozorom, gotowanie tą metodą nie wymaga dużej ilości sprzętu. Oprócz standardowych narzędzi kuchenny potrzebny będzie odpowiedni garnek lub naczynie, w którym umieszczone zostanie mięso. Dodatkowo konieczne jest zakupienie urządzenia do pakowania próżniowego oraz termocylkulatora.
Cyrkulator sous vide ma za zadanie dbać o odpowiedni obieg wody. Dzięki niemu można też utrzymać stałą temperaturę wody oraz ustawić czas gotowania. W przypadku gotowania próżniowego cały proces trwa dłużej niż podczas tradycyjnego przyrządzania posiłków.
Wystarczy jednak ustawić cyrkulator i można zająć się innymi czynnościami w kuchni.
Ważne wskazówki podczas gotowania
Gotowanie metodą sous vide nie jest skomplikowane. Można nią przyrządzić niemal każde mięso, ryby, drób czy warzywa. Wystarczy odpowiednio zapakować produkty i wrzucić do wody. Jest to duża oszczędność czasu i pieniędzy.
Mięso ugotowane próżniowo nie traci smaku i aromatu, a umieszczone w woreczku można dłużej przechowywać w lodówce czy zamrażalce.Ważne, aby dobrać odpowiednią temperaturę do danego rodzaju mięsa, która nigdy nie możne przekraczać stu stopni.
Urządzenia do gotowania sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.