Śliwki jak wiadomo należą w Polsce do najbardziej popularnych owoców. Warto również wiedzieć, że są one także bardzo zdrowe. Nie wszyscy mają świadomość, że śliwki można zachować na dłużej na bardzo dużą liczbę sposobów. Jednym z rozwiązań będą śliwki w occie winnym. Jakie są zalety spożywania tych wyjątkowych owoców, a także smakołyków tworzonych na ich bazie?
Śliwki są bardzo bogate w błonnik
Nie wszyscy mają świadomość, że śliwki posiadają nie tylko niesamowity smak, należą one bowiem do najzdrowszych owoców występujących w Polsce. Warto zdawać sobie sprawę, że śliwki posiadają bardzo dużą ilość pektyn (odmiana błonnika), które zarówno eliminują zaparcia, ale również regulują pracę całego układu pokarmowego. Ponadto zapobiegają rakowi jelita grubego. Należy również wiedzieć, że błonnik rekomendowany jest także osobom, które planują się odchudzać, gdyż zapewnia sytość.
Skarbnica minerałów i witamin
Śliwki zawierają ogromną ilość bardzo cennych witamin, do których należy zaliczyć przede wszystkim A, E, B. Owoce są również niezwykle bogate w potas, fosfor, magnez, żelazo czy wapń. Ponadto doskonale oddziałują na cerę, przede wszystkim naczynkową. Owoc działa także odprężająco i antydepresyjnie przede wszystkim we względu na bardzo wysoką zawartość wspomnianych witamin z grupy B.
Śliwki w occie winnym
Trzeba koniecznie uwzględnić fakt, że okres występowania śliwek w Polsce jest niestety stosunkowo krótki, osoby, które zatem chciałyby cieszyć się zarówno ich smakiem, jak i właściwościami poza sezonem, muszą je zachować na później. Do najbardziej popularnych form przygotowania śliwek na później jest marynowanie czy suszenie. Śliwki o occie winnym są doskonałym sposobem na zachowanie właściwości tych owoców.
Jakie jest jeszcze zastosowanie śliwek w kuchni?
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że śliwki można bez problemu wykorzystywać do przygotowywania różnych dań mięsnych. Ich smak w ten sposób będzie zdecydowanie głębszy, w ten sposób będzie w stanie zadziwić praktycznie każdego smakosza. Warto również wiedzieć, że wspomniane wcześniej śliwki w occie winnym będą doskonałym pomysłem na dodatek do sałatki. Z kolei z suszonych śliwek możliwe jest przygotowanie wspaniałego kompotu. Mogą one w ten sposób służyć nie tylko jako sycąca, ale przede wszystkim zdrowa przekąska.